Αξιοθέατα Μονεμβασιάς

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς είναι ένα πραγματικό κόσμημα μεγάλης ιστορικής αρχιτεκτονικής, και πολιτιστικής σημασίας.

Η Βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, λέγεται ότι είναι μικρογραφία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, τα γραφικά σοκάκια με τα μικρά μαγαζάκια.

Η Μονεμβασία ή Μονεμβασιά γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβάζια είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου και πήρε την ονομασία της από τη μοναδική είσοδο στο Κάστρο, τη μόνη έμβαση εξ’ού και η ονομασία Μον-εμβασιά.

Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο επί του ομώνυμου ΄΄Βράχου της Μονεμβασιάς΄΄που αποτελεί στην κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με την γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400μέτρα με την σημερινή παραλία.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

Σε λίγα μόλις χιλιόμετρα από το GuesthouseKamara μπορείτε να αρχίσετε την ξενάγηση σας στα Σπήλαια της Καστανιάς που υπόσχονται στον επισκέπτη αλησμόνητες εικόνες.

Η έκταση του Σπήλαιου είναι 1500τμ., είναι πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών ενώ κατατάσσεται στα καλύτερα στο είδος του σε όλη την Ευρώπη.

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΑΛΑΝΤΩΝ

Μόλις 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μονεμβασιάς, βρίσκεται το γραφικό χωριό Τάλαντα. Το όνομα του χωριού προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για την μονάδα βάρους και το νόμισμα.

Πρόκειται για τον μοναδικό νερόμυλο από τους έντεκα νερόμυλους της περιοχής, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Ο ιστορικός νερόμυλος αναστηλώθηκε και λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο κατά τον οποίο πέφτει το σιτάρι στον μύλο, και με την δύναμη του νερού τρίβεται στα λιθάρια ώστε να γίνει το αλεύρι.

ΓΕΡΑΚΑΣ

Ο Γέρακας είναι χτισμένος στις ανατολικές ακτές του νομού Λακωνίας και σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την Μονεμβασιά.

Επισκεφθείτε αυτό το πανέμορφο παραδοσιακό και μοναδικό φυσικό φιόρδ της Νότιας Ευρώπης και απολαύστε φρέσκο ψάρι στα παραδοσιακά ταβερνάκια της περιοχής.

Μόλις 200 μέτρα μακριά βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Ζάρακα (200-150Π.Χ.)

ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ

Το Παυλοπέτρι είναι μικρή νησίδα απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από αρχαιότατους χρόνους, την Εποχή του Χαλκού από το 3000 έως 1100 Π.Χ. και το οποίο βυθίστηκε σε έναν μεγάλο σεισμό.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

Το Κυπαρίσσι είναι μικρός παραδοσιακός οικισμός πλάι στο κύμα στη βορειοανατολική ακτή της Λακωνίας.

Υπάγεται στο Δήμο Ζάρακα. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε ορειβατικό προορισμό και εντυπωσιάζει όσους αναζητούν την ηρεμία και την απλότητα.

ΓΕΡΑΚΙ

Το ιστορικό Γεράκι ή αλλιώς ο «Μικρός Μυστράς» της Λακωνίας είναι σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων ανατολικά της Σπάρτης.

Υπάρχουν περίτεχνα σπίτια και αρχοντικά, πλακόστρωτα σοκάκια, μνημεία μεγάλης αξίας, παραδοσιακά καφενεία και μια όμορφη πλατεία στολίζουν τη γραφική κωμόπολη, που κατέχει τη θέση του ομώνυμου μεσαιωνικού οικισμού, αλλά και των Γερονθρών.